21/03/2015

STRP Biënnale

STRP BiennaleIn 2015 vond de 7e editie van het tweejaarlijkse STRP festival in Eindhoven plaats. STRP Biënnale biedt tien dagen lang bijzondere kunst vol experimentele technologie en elektronische muziek en vindt zoals de naam al zegt elke twee jaar plaats. Locatie is het Klokgebouw op Strijp-S, waar de evenementenhallen dienen als expositieruimte & concertzaal. Grote trekker in 2015 was Underworld.

Deze dance-act trad op zaterdag 27 maart op voor een uitverkocht Klokgebouw. Gelukkig was het uitgebreide danceprogramma ook al op zaterdag 21 maart, met zelfs overdag een een bijzonder event: Ambient Afternoon. Want waarom wachten tot de nacht als de hallen zelf overdag ook donker kunnen zijn?

Creatieve technologie: Expositie in het Klokgebouw

Kern van STRP zijn echter de interactieve kunstwerken, in 2015 met als thema SCREEN ON | NO SCREEN. Om ons heen bevinden zich meer en meer schermen, STRP wil de bezoekers uitdagen bewust te worden van de impact van al deze vensters op de wereld om ons heen. Dit jaar zijn de objecten groter dan ooit en dagen de voorbijganger uit tot deelname.

STRP technologie festival Strijp-S Eindhoven

Adrien M & Claire B – Hakanaï (Photo by Romain Etienne)

Directeur Angelique Spaninks vertelt op STRP.nlOnder de noemer SCREEN ON | NO SCREEN onderzoekt de STRP Biënnale 2015 de dunne grens tussen het materiële en immateriële beeld. Tussen het beeldscherm en dat wat erachter zit. Wij maken zichtbaar en voelbaar hoe onze verhouding tot de beelden die zich om ons heen bewegen steeds complexer wordt. We komen er nauwelijks meer van los, of lossen er zelfs in op maar oefenen er ook steeds meer invloed op uit.

Uiteraard is ook een conferentie onderdeel van STRP. Het festival past daarmee in de doelstellingen van Eindhoven365 en Brainport en heeft de focus op toegepaste technologie. Met speciale rondleidingen voor scholieren, samenwerkingsprojecten tussen studenten en senioren slaat STRP ook de brug van abstracte kunst naar de brede samenleving. Op de zondagen 22 & 27 maart 2015 waren er speciale workshops voor kinderen.