03/04/2015

NATLAB Eindhoven: filmhuis, theater, restaurant

Natlab Strijp-S EindhovenNaast het Klokgebouw en Anton & Gerard, de oude fabrieken van Philips, kent Strijp-S nog een bijzonder stukje geschiedenis: het Natlab. Opgericht in 1914, vond hier veel fundamenteel onderzoek plaats, waarmee Eindhoven de bakermat was van de radio & televisie. Er was ruimte voor experiment zonder direct noodzaak tot zakelijk nut. Ook Einstein bracht een bezoek. Ben jij de volgende?

Crystal - Daan Roosegaarde - Natlab Strijp-S EindhovenHet Philips Natuurkundig Laboratorium, zoals het Natlab voluit heet, is al vele jaren niet meer actief op deze plek. Het onderzoek van Philips in Nederland vindt tegenwoordig vooral plaats op de High Tech Campus. Het pand zelf is in gebruik als culturele hotspot, en huisvest bekende instituten als filmhuis & restaurant Plaza Futura (Voorheen aan de Leenderweg), filmplatform Broet & Baltan Laboratories. Deze drie betrekken pas een klein deel van het pand: twee vleugels zijn nog in ontwikkeling. Het SintLucas, MBO voor creatieve beroepen, bouwt hier een nieuwe school aan vast.

In de onderdoorgang, links van de hoofdingang, is het project ‘Crystal‘ van Daan Roosegaarde (ook bekend van het Van Gogh fietspad & de regenboog bij Amsterdam CS) te bewonderen. Dit pad van lichtgevende LED-kristallen nodigt uit tot gebruik: als voorbijganger zijn de kristallen in elk patroon neer te leggen. Er zijn zelfs huwelijksaanzoeken gedaan met dit kunstproject.

Sloop en renovatie NATLAB Strijp-S Eindhoven

Sloop en renovatie NATLAB Strijp-S Eindhoven

 

Plaza Futura, Broet & Baltan Laboratories

Plaza Futura biedt als kleine bioscoop vrijwel dagelijks bijzondere cult & filmhuisfilms aan. De grote zaal is daarnaast ook geschikt als theaterzaal en het restaurant – reserveren aan te raden – een luxe kaart. Broet is het filmplatform van Eindhoven en was eerder gevestigd in een oude hal op Strijp-S. Nieuw talent en gevestigde namen zijn hier te zien op het Eindhovens Film Festival welke in november plaatsvindt.

Baltan Laboratories

 

Baltan Laboratories houdt zich bezig met het kruisvlak van kunst, technologie en cultuur en opereert vanuit de kelder van het Natlab. Tijdens evenementen als Glow NEXT en de Dutch Design Week niet te missen voor de liefhebber van experimenten en het opzoeken van grenzen.

Met Hackathons en Open Labs staat Baltan open voor onderzoek door exploratie: als bezoeker word je uitgedaagd om zelf het experiment aan te gaan. Of ben je direct bij binnenkomst al onderdeel van de proefopstelling…

Dichtstbijzijnde hotel: Blue Collar Hotel.