04/05/2015

Restaurants & cafe’s: tips in het centrum

Brandtrap achter bar cafe restaurant De Vooruitgang EindhovenNu Strijp-S steeds meer keuze biedt aan restaurants, café’s en andere manieren om uit te gaan – denk aan de Feelgood Market of de concerten en dance in het Klokgebouw, zou je haast vergeten dat het centrum van Eindhoven ook veel te bieden heeft. Naast de grote trekkers zoals de Effenaar, het Muziekgebouw en enkele museums, biedt de Brabantse stad meer dan genoeg bijzondere horeca.

Café-Restaurants met een bijzondere sfeer

Op de markt van Eindhoven, waar ook de hotels Queen en Crown Inn zijn, vind je de grand-cafe’s van de stad. Bij mooi weer staat het dan ook vol met terrassen en wordt er volop geflaneerd onder toeziend oog van het standbeeld van Frits Philips.

De topper vind je aan het begin van het rijtje, vlakbij het Muziekgebouw: Stadscafé De Vooruitgang. Recent heropend na een felle brand en geheel vernieuwd: je waant je in New York City. Achter de bar een heuse brandtrap & een tuin als muur. De keuken wekt de indruk een straatstalletje. ’s Avonds gaan alle tafels aan de kant en is de Vooruitgang een club.

Kijk binnen via Google Streetview: De Vooruitgang Eindhoven.

In het centrum zijn ook enkele kleinere restaurants te vinden met een bijzondere uitstraling. Zoals Meneer de Boer aan de Keizersgracht, richting het winkelgebied De Bergen. Geen diner, wel ontbijt en lunch alsof je aanschuift bij Koffie ontbijt of lunch bij Meneer de Boer Eindhovengoede vrienden. Naast goede koffie en ontbijt smikkel je hier van taartjes en ander lekkers.

Loop je door naar de Bergstraat, dan kun je terecht bij Grand Cafe Berlage. Achterin dit ruime café-restaurant is een podium voor kleine concerten, maar de B. is vooral bekend van de clubavonden op vrijdag- en zaterdagavond en het gezellige terras in de tuin. Een hidden beauty.

Vanaf hier is het slechts een kleine wandeling door de Bergen naar het ‘dorpse’ Wilhelminaplein. Naast hotel La Reine en het budgethotel De Zwaan de plek van café Wilhelmina, bekend als het bluescafe van de regio. Eigenlijk elk weekend is hier wel live muziek. Samen met Kaffee de Groot organiseren zij jaarlijks het Bluesplein in het laatste weekend van juli.

Klaar voor een compleet avondje uit? Boek dan ook tijdig een overnachting!Boek nu een hotel in Eindhoven

Restaurant Usine in de Lichttoren

Een goede plek is ook Usine: het grand Café van Eindhoven in de karakteristieke Lichttoren, direct aan het 18-septemberplein, het winkelcentrum Piazza en met zicht op de Blob. 

Usine in de Lichttoren tijdens Glow Eindhoven

GLOW projectie op de Lichttoren met daarin Usine

Met gratis WiFi en vele zitplaatsen is Usine overdag het terrein van zakelijke bezoekers & toeristen, ’s avonds vaak de plek voor borrel of etentje. De locatie heeft een zaal voor gezelschappen. Buiten is een terras met deels zon. Restaurant Usine ligt in het centrum van Eindhoven: met het oversteken van de straat loop je zo de Nieuwe Emmasingel in, met aan het einde het Philips Museum. Ook de Piazza met de grote Zara is binnen 100 meter afstand te vinden. Dichtstbijzijnde hotel is het Intell Art Hotel.

Rooftop restaurant Vane kijkt uit over Eindhoven

In de vernieuwde Groene Toren, vlakbij het Station Eindhoven, zit naast een nieuw hotel NH Collection Eindhoven Centre ook een skybar annex restaurant met de naam Vane. In de keuken staat Casimir Evens, bekend van het belgische restaurant De Pastorale (Twee sterren), ’s werelds beste vrouwelijke bartender 2015 Tess Posthumus verzorgt de skybar met terras en uitzicht over de stad.

Stratumseind: ruim 50 café’s naast elkaar

Voor een ouderwetse kroegentocht kun je uiteraard terecht op het Stratumseind. Deze uitgaansstraat in het Zuiden van het centrum kent meer dan 50 café’s en is het terrein van de jeugd en vrijgezellenfeestjes: bij mooi weer is een groot straatfeest.

Enkele aanraders: Aan het begin van cafestraat bevindt zich danscafe Thomas. Overdag een ruime lounge, ’s avonds de voeten van de vloer. Voor alternatieve muziek kun je terecht bij Café Altstadt. Ook zijn hier regelmatig kleine optredens.

Naast de Altstadt zit Santiago de Cuba, geheel in cubaanse stijl waar je ook salsa workshops kunt volgen. Loop je verder door, dan kom je op een klein plein met links Club Xi. Een lounge/club voor een compleet avondje uit: diner met aansluitend een ware nachtclub. Van de helden van Extrema.

Op Stratumseind vind je geen hotels. Wel zo handig vanwege het geluid op straat. Dichtstbijzijnde hotels zijn Pullman & Boutique hotel Lumière.