27/02/2015

Museum in Eindhoven: van kunst, DAF, tot Philips

Op zoek naar een museum in Eindhoven? In en rond het centrum zijn diverse musea te vinden. De bekendste daarvan is ongetwijfeld het Van Abbemuseum. Ook het Philipsmuseum gooit hoge ogen en wordt gewaardeerd door de bezoekers. Het DAF-museum verrast je met bijzondere vrachtwagens en een binnenplaats. Een bijzondere opzet kent het Eindhoven Museum, bij mooi weer zeker een aanrader!

Van Abbemuseum

Kunstliefhebbers kennen het Van Abbe uiteraard. Wonderbaarlijk is dit museum nog niet als Rijksmuseum bestempeld: het kent een rijke collectie, deels wisselend, en blijft voortdurend vernieuwen met interactieve tentoonstellingen. Rond de grote evenementen als de Dutch Design Week en Glow kent het vaak bijzondere projecten en openingstijden, hou de agenda in de gaten.

Van Abbemuseum Eindhoven  Van Abbemuseum Eindhoven

Het museum is in 1936 opgericht door de Eindhovense sigarenfabrikant Henri van Abbe om de inwoners van de stad meer te laten genieten van kunst. Op de foto is de nieuwe vleugel zichtbaar welke op zichzelf al een kunstwerk is. Deze uitbreiding is in 2003 geopend waarmee het Van Abbe ongeveer vijfmaal zo groot werd.

Dichtstbijzijnde hotels:

Philips Museum

Van een ander kaliber is het Philips museum welke de rijke historie van het merk laat zien. Onderdeel van het gebouw is het eerste Philips fabriekje. In dit gedeelte is de oude werkplaats nagebouwd. De route volgend ziet de bezoeker de ontwikkeling tot megaconcern en de invloed op de stad Eindhoven. het museum richt zich niet alleen op (gepensioneerde) werknemers, maar juist op gezinnen en heeft speciale aandacht voor kinderen met onder andere het interactieve spel Eureka.

Naast een kleine verzameling van oude apparaten is er veel aandacht voor belangrijke mijlpalen. De periode in de oorlog, de zorg voor werknemers inclusief woningbouw en ETOS, de bouw van het Evoluon en verder. De tijdlijn loopt door tot in het heden en gunt een blik verder door te laten zien wat de huidige mogelijkheden zijn met gebruik van LED-licht en MRI.

Dichtstbijzijnde hotels:

DAF Museum

Aan de rand van het centrum van Eindhoven, waar de Tongelresestraat het Eindhovens Kanaal kruist, vind je sinds 1993 het DAF museum. In de voetsporen van Philips heeft DAF een grote stempel op de ontwikkeling van de stad gedrukt en is nog steeds een grote werkgever met fabrieken in de stad.

DAF Museum Eindhoven

Natuurlijk bestaat het hart van de collectie uit trucks: Met ruim 100 bijzondere voertuigen wordt de rijke historie van Van Doorne’s Automobiel Fabriek tastbaar gemaakt. Vanuit een nagemaakte eerste werkplaats loop je langs vrachtwagens, maar vooral ook langs bijzondere voertuigen.

Naast prototypes, brandweer- & legervoertuigen ook veel aandacht voor de personenauto’s die ooit in Eindhoven van de band rolden: de Daffodil, ’t pientere pookje de Variomatic en enkele sportwagens. Zoals de bijzondere speciale strandwagen voor het koningshuis, ontworpen door Michelotti.

Voor het museum zijn plannen voor uitbreiding, als onderdeel van de aanpak van het NRE-terrein waar ook het jazzcafé Fifth en het restaurant van kunstenaarscollectief Kelderman & van Noort zich bevindt. Naast Strijp-S wordt dit stukje Eindhoven een nieuwe hotspot voor creatief talent.

Dichtstbijzijnde hotel:

Eindhoven Museum

Voorheen ook bekend als het Prehistorisch Dorp, schetst het Eindhoven museum een beeld van het leven in Eindhoven door de jaren heen: van prehistorie tot middeleeuwen. Op het uitgestrekte terrein staan diverse reconstructies van huizen en hoeven en wordt er door vrijwillige acteurs geleefd zoals in deze periode.

Bezoekers kunnen niet alleen kijken, maar ook helpen met het bakken van brood en malen van graan. Van prehistorische jagers tot ridders: Voor kinderen een bijzonder kans om geschiedenis te ervaren. Let op de openingstijden en weersomstandigheden bij een bezoek: het blijft een open lucht museum.

Dichtstbijzijnde hotel: