15/04/2016

Gemeente Heeze: Bezienswaardigheden Brabantsedag & Kasteel Heeze

Brabantsedag Heeze

Een van de meest bijzondere evenementen in Brabant is de Brabantsedag in Heeze. Dit culturele festival bestaat al sinds 1958. Het spektakel duurt 9 dagen lang en heeft elk jaar een ander thema zoals Bijgeloof, het onderwerp van 2015 Bekend, Beroemd, Bemind … of eerder Vreemd Volk in Brabant. Het thema voor 2016 is Wat een dag!’.

Hoogtepunt van de Brabantsedag is de optocht. Op de laatste zondag van Augustus rijden en lopen dan een tiental groepen dwars door het dorp. Allen hebben een bepaald aspect rondom het thema gekozen om uit te beelden. Heeze zelf barst dan uit zijn voegen van het publiek, en zelfs aan de optocht alleen al doen ruim 2000 deelnemers mee. Om deze optocht te zien moet een toegangsbewijs gekocht worden via de website van de Brabantse Dag.

Gezien de drukte is een hotelkamer een ware luxe. Boek dus op tijd, bijvoorbeeld bij de Kapellerput! Ook een hotel in het naastgelegen dorp Geldrop is een optie. Bijvoorbeeld NH Hotel Geldrop wat aan de doorgaande weg van Geldrop naar Heeze ligt.

Kasteel Heeze

Midden in het dorp Heeze ligt het kasteel, een van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. Dit omgrachte (woon)kasteel is omgeven door een bijzondere natuur. Ook het interieur is bijzonder: tijdens een bezichtiging ziet u dat de veelal 18de eeuwse inrichting van het Kasteel door de eeuwen heen intact is gebleven. Rondleidingen worden alleen gegeven op woensdag en op zondag.

 

Het kasteel is een mooie tussenstop voor een fietstocht over het natuurgebied de Groote Heide. U kunt vanaf hier over de hei bijvoorbeeld naar het kasteel van Geldrop fietsen. Alsof de twee dorpen wedijveren om de mooiste! Maar een uitgebreide pauze, op een van de terrassen in centrum Heeze is natuurlijk ook een goede optie.